PERSBERICHT  10 januari 2017

 

Dit jaar:  Farmers, Food én Film op het Streekplein

 

Op 18 en 19 januari a.s. stallen de boeren hun zelf gemaakte producten uit in boerenmarktkramen op het Streekplein op de Bio-beurs in Zwolle. Het avondprogramma van woensdag 18 januari biedt bovendien het Farmers Film Festival in de Hanzezaal. Vanaf 17:45 uur première van de film ‘Terug naar de Korrel’ van de Graanrepubliek, over de verschraling van het landschap en hoe het telen van oude graansoorten dit kan voorkomen. De film is onderdeel van het farmers Film Festival met een serie van korte films over biologische boeren met passie. Centraal op het plein bereiden Anouk van ‘Alles Zelf Maken’ en Christian Weij  van het kookboek ‘Verrot Lekker’, proefhapjes met bijzondere ingrediënten. Zoals ambachtelijke  ham van het Kempisch landvarken, Bleieren, Waddenoesters van de Goede Vissers, bijzondere granen van de Graanrepubliek en andere delicatessen van de boerderij. Het Streekplein is de plek waar bezoekers de biologische boer, tuinder en ambachtelijke makers zelf kunnen ontmoeten.  Lees hier verder

 

ARCHIEF


15 December 2011: Veel aandacht voor biologisch uit de streek tijdens BioVak 2012

 Lekker biologisch van dichtbij op Streekplein BioVak

 

Op 18 en 19 januari 2012 bieden de IJsselhallen in Zwolle voor het vijfde jaar op rij onderdak aan de BioVak ‐ de vakbeurs voor de hele biologische branche in Nederland. Lekkere biologische producten van dichtbij krijgen weer volop  aandacht op het speciale Streekplein vol rijkgevulde kramen. Met het Streekplein speelt de BioVak in op de trend naar écht en puur eten en de zoektocht van de consument naar authenticiteit. Het Streekplein biedt, naast bijzondere producten,  een uitgelezen workshopprogramma over rechtstreekse verkoop en regionale economie. Speciale ‘praktijktoers’ leiden bezoekers langs standhouders op het Streekplein en de beursvloer daarbuiten.  Het Streekplein op de BioVak 2012 is daarmee vertrekpunt en dé bestemming voor iedereen met vakmatige interesse in bijzondere biologische producten van dichtbij. Lees hier verder


1 oktober 2011 : Het beste van (biologische) Overijsselse bodem, met oog voor detail...

Speciale actie in oktober, van start tijdens landelijke Week van de Smaak op 1 oktober a.s.

Aanstaande zaterdag 1 oktober gaat de promotiecampagne 'Het beste van (biologische) Overijsselse bodem, met oog voor detail' van start. Met ondersteuning van de provincie Overijssel vragen verschillende Overijsselse speciaalzaken (groenteboeren, bakkers en slagers)  een maand lang extra aandacht voor de mooie producten van  biologische Overijsselse bodem. Klanten die de komende maand bij deelnemende winkels een biologisch product van Overijsselse origine kopen, of een product dat daarmee bereid is, maken kans op een Boergondisch feestmaal of een exemplaar van het dit jaar met een Gourmand World Cookbook award bekroonde biologische boerenkookboek 'van eigen erf'.  Lees hier verder

 

31 maart 2011:  Provincie Overijssel steunt promotiecampagne biologisch in de speciaalzaak

 

Biologisch Overijssel, met oog voor detail


Op de BioVak eerder dit jaar werd hij al aangekondigd en nu gaat hij daadwerkelijk van start: de promotiecampagne 'Biologisch Overijssel, met oog voor detail'. Stichting Vriendelijke Keukens (SVK) en Van Eigen Erf (VEE) nodigen speciaalzaken (slagerijen, bakkers, groenteboeren en bijvoorbeeld delicatessenwinkels) in Overijssel uit om - aan de hand van een feestelijke promotieactie -de voordelen te ontdekken van een (groter) aanbod aan regionaal-biologisch producten in hun winkel. Lees verder

 

3 maart 2011 : Van Eigen Erf wint internationale prijs

Best sustainable cookbook in the world


Op donderdag 3 maart 2011 werden in Parijs de winnaars bekend gemaakt van 'the Gourmand World CookBook Awards for 'Best in the World 2010'.  Het Nederlandse kookboek 'van eigen erf, koken met de oogst van de biologische boer' behaalde een prijs voor 'best sustainable cookbook in the world'.

Het boek ondersteunt de werkzaamheden van de circa 400 Nederlandse biologische boeren en tuinders die hun producten via korte lijnen verkopen. Het geeft een kijkje in de boerenkeuken èn verhaalt over de duurzaamheid van regionale biologische landbouw. De ceremoniële prijsuitreiking vond plaats in het theater van de internationale 'Paris cookbook fair'. Boer Henk Venner, die voor het kookboek de seizoensberichten van de boerderij schreef, en schrijfster Iris van de Graaf namen de prijs feestelijk in ontvangst. Ook aanwezig bij de uitreiking in de Franse hoofdstad was kersverse voorzitter Van Eigen Erf, Arie van den Brand en illustrator van het boek, Billy Schonenberg.

De internationale Gourmand prijs is vijftien jaar geleden opgericht door de bekende familie Cointreau. Meer dan 6000 kookboeken uit 144 landen zijn ingezonden, waarvan 160 een prijs wonnen. Alle winnende kookboeken staan tentoongesteld op de 'Paris cookbook fair' van 3 t/m 6 maart 2011.

Initiatiefnemers van het boerenkookboek, stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra, hopen dat het boek inspireert om vaker te kiezen voor seizoensgebonden eten van de biologische boer uit eigen regio. Veel mensen weten niet meer welke gewassen in welk seizoen van de koude grond in Nederland geoogst worden. Zij kiezen daardoor vaak onbewust voor ingrediënten die van ver ingevlogen zijn. Van eigen erf is een kookboek dat rekening houdt met onze ecologische voetafdruk. Het verhaalt over de oogst van het boerenland en hoe lekker en puur je daarmee kunt koken in elk seizoen.

Daarnaast belicht het boerenkookboek de verschillende duurzaamheidaspecten van de biologische landbouw. Negen boeren vertellen op aansprekende wijze over hun boerderij en hoe zij omgaan met natuurbeheer, diervriendelijkheid, biodiversiteit, gesloten kringlopen en landschapsbehoud. En natuurlijk over gemakkelijk te bereiden gerechten; in het boek staan verschillende familierecepten van biologische boeren en tuinders vers uit eigen boerenkeuken.


28 januari 2011 ’van eigen erf’ genomineerd voor internationale kookboekprijs

Finalist in de categorie ‘duurzaam’


Op donderdag 3 maart 2011 worden de winnaars bekend gemaakt van ‘the Gourmand World CookBook Awards for “Best in the World” 2010’.  Het Nederlandse kookboek ‘van eigen erf, koken met de oogst van de biologische boer’ is samen met drie andere boeken genomineerd in de categorie ‘sustainable (duurzaam)’. ‘Van eigen erf’ is het eerste biologisch boerenkookboek van Nederland. Het geeft een kijkje in de boerenkeuken èn verhaalt over de duurzaamheid van regionale biologische landbouw. De ceremoniële prijsuitreiking vindt plaats in het theater van de internationale  ‘Paris cookbook fair’. Lees hier verder

December 2010 Veel aandacht voor biologisch uit de streek tijdens BioVak 2011

Streekplein BioVak biedt biologisch beste van dichtbij


Op 19 en 20 januari 2011 bieden de IJsselhallen in Zwolle voor het vierde jaar op rij onderdak aan de BioVak - de vakbeurs voor de hele biologische branche in Nederland. Veel aandacht gaat uit naar biologische producten ‘van dichtbij’. Producten uit de eigen regio genieten een groeiende populariteit, niet in de laatste plaats bij de kopers van biologisch, of het nu om consumenten, de retail , detailhandel, horeca of om zorginstellingen en ziekenhuizen gaat.  De aantrekkingskracht van producten die de eigenschappen biologisch en regionaal aan elkaar paren, schuilt in verschillende aspecten. Hoe korter de afstand die producten af hoeven te leggen van boer tot bord, hoe verser. Daarmee  zijn ze - is de gedachte - gezonder,  vriendelijker voor het milieu én lekkerder. De biologische productiewijze versterkt deze associaties en voegt daar die van ‘puur’ en ‘diervriendelijk’ aan toe. Daar bovenop komt dan nog de hang naar authenticiteit; naar echt eten, mét een gezicht - dat van de boer ‘uit de eigen achtertuin’. Bekijk hier het volledige persbericht

23 november 2010 Arie van den Brand nieuwe voorzitter Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf

Op 1 november 2010 is Arie van den Brand (1951) aangetreden als de nieuwe voorzitter van Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf. Deze landelijke organisatie van biologische boeren zet zich sinds 2003 in voor de vermarkting van biologische producten langs korte lijnen,  liefst rechtstreeks afkomstig van de boer uit eigen regio. Arie van den Brand volgt biologische boer Age Opdam van stadsboerderij de Genneper Hoeve op, die aanblijft als vicevoorzitter. Bekijk hier het volledige persbericht

20 september 2010 - Van Eigen Erf presenteert bijzondere biologische boerenstreekproducten

De boer aan het roer, om te beginnen in Friesland

Op zaterdag 25 september a.s., tijdens de landelijke Week van de Smaak, beleeft Friesland de primeur van het Van Eigen Erf SmaakSkûtsje. In alle vroegte vertrekt op deze dag vanuit Akkrum een authenthiek skûtsje, ingericht als een boerenkraam gevuld met smaakrijke biologische boerenstreekproducten. De producten maken deel uit van een groeiend, door Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf (VEE) samengesteld en deels in haar opdracht ontwikkeld, assortiment van biologische boerenstreekproducten. Essentie van deze producten: ze zijn stuk voor stuk terug te voeren op de boer als hun duidelijk herken‐ én traceerbare bron. Lees verder...

 

06-01-10 BioVak 2010 - Streekplein bewijst: scala aan afzetkansen voor regioproduct

Op woensdag 20 en donderdag 21 januari a.s. is de BioVak in de de IJsselhallen in Zwolle dé bestemming voor iedereen met vakmatige interesse in biologische producten van Nederlandse bodem. Boeren, tuinders, horeca-ondernemers, instellingskoks en ambachtelijke verwerkers zoals slagers, bakkers en kaasmakers zijn van harte welkom op het Streekplein. Hier worden de vele voordelen van het biologische streekproduct ‘geserveerd’. Ondernemers vinden er inspiratie over directe verkoop van bijzondere producten via de boerderijwinkel, boerenmarkt, abonnementsystemen of de webwinkel. Veel aandacht is er bovendien voor de toenemende kansen voor regionale producten binnen de Nederlandse horeca. Lees verder....

15-09-09 Amsterdammers op tour naar de biologische boer!

Aanstaande zaterdag 19 én zaterdag 26 september kunnen inwoners van Amsterdam op een leuke manier (nader) kennis maken met de biologische boeren in het ommeland van hun stad. Voor iedereen die daar oren naar heeft, is er een speciale fietskaart ontwikkeld met routes naar biologische boer- en tuinderijen ten noorden en zuiden van de stad. Bovendien zijn op de kaart talloze adressen te vinden van winkels, boerenmarkten en restaurants waar je goed terecht kunt voor lekker biologische producten. Daaronder natuurlijk ook die van de ‘eigen regionale boer’. Deze kaart is vanaf zaterdag gratis af te halen bij deelnemende restaurants, de natuurwinkels en biologische boeren. Lees verder...

09-09-09 Culinair dineren bij de biologische boer

Boerderij Fattoria Naturale biedt gasten een Boergondisch feestmaal in de verbouwde stal

Van 27 juni t/m 27 september a.s vormen biologische boerderijen door het hele land de perfecte entourage voor het ’Boergondisch feestmaal’. Ook de gasten van Alfredo de Lotto en Friso Haring zijn van harte welkom op Fattoria Naturale op 12 september a.s. om te genieten van een feestmaal geserveerd in de oude, verbouwde stal. De van oorsprong Italiaanse boer Alfredo de Lotto kookt zelf voor zijn gasten een heerlijk feestmaal, zoals hij nog van zijn mamma heeft geleerd. Stichting Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra willen met het Boergondisch feestmaal seizoens- en streekgebonden eten van de biologische boer promoten. Lees verder....

29 -05-09  Opening landelijk ‘Lekker naar de boer!’ weekend bij Eco Fields in Wekerom

Op  zaterdag 6 juni geeft boer Bart Boon van Eco-Field om 11 uur de officiële aftrap voor het landelijke ‘Lekker naar de boer!’weekend. Tweehonderd biologische boeren en tuinders zetten in het weekend van 6/7 juni de poorten van hun erf open. De officiële opening bij Eco-Fields in Wekerom (Ede) gaat gepaard met een heus culi-duel tussen twee chefkoks. Caspar Bürgi, bekend van het tv-programma food&fit en Ward van der Graaf gaan met elkaar de strijd aan om het lekkerste seizoensgerecht te maken van verse producten van ‘de boer uit de buurt’. Waarmee ze moeten werken, blijft tot het laatste moment een verrassing. Wel is al bekend dat ze op een bijzondere manier bezorgd gaan worden met een ossenwagen. Lees verder...

09-04-09 Boergondisch feestmaal in stal, wei of schuur

Culinair dineren bij de biologische boer

Van 27 juni t/m 27 september a.s vormen biologische boerderijen door het hele land de perfecte entourage voor het ’Boergondisch feestmaal’. Vorig jaar waren 1000 mensen gast op het boerenerf. Dit culinaire feest is onderdeel van de landelijke campagne ‘Lekker naar de boer!’ waarmee Stichting Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra seizoens- en streekgebonden eten van de biologische boer promoten. Lees verder...

Van Eigen Erf in de pers

 

Dagblad Metro, 20 juni 2013

Tijdschrift Brabeau 't Schop

Volkskrant, 4 september 2010